Dr. Szántay Csabáné

Dr. Szántay Csabáné 1958-ban szerezte meg vegyészmérnöki diplomáját, majd rövid ideig dolgozott a Gyógyszeripari Kutató Intézetben. 1960-tól a budapesti Kanizsay Dorottya Gimnázium kémia tanára lett és 1964-től nyugdíjazásáig a XI. József Attila Gimnáziumban tanított.

Dr. Szántay Csabáné úttörő munkát végzett a kémiai tanulói kísérletek kidolgozása és bevezetése terén. Tanítványai ma is emlegetik a pöttyös tálcákat és a fehér csempéket, amelyeken sok érdekes, látványos tanulói kísérletet végzett. Érdeklődése és lelkesedése magával ragadta fiatalabb kollégáit is, így az 1970-es években az ő munkássága miatt is a József Attila Gimnázium a hazai természettudományos oktatás kiemelkedő helyszíne volt. Rá mindenki számíthatott, kollégái és tanítványai munkáját mindig önzetlenül segítette.

Számos tanítványa nemcsak megkedvelte a kémiát, de hivatásul is választotta. Elmaradhatatlan résztvevője és aktív szereplője volt az Irinyi János Országos Középiskolai Kémia Versenyeknek és a Kémiatanári Konferenciáknak. Sokat tett azért, hogy az aktív tanulókísérleti munka minél nagyobb teret kapjon hazánkban is.

Figyelemre és követésre méltó tevékenységet folytat immár 25 éve nyugdíjasként is azzal, hogy számos a kémián túlmutató, jól használható oktatási segédletet dolgoz ki.

Forradalmi újításként bevezeti a „csempén végzett cseppreakció kísérleteket”, melyekért számos elismerésben részesült. Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Budapest, „GÉNIUSZ” ezüstérem és miniszter különdíj, Brüsszel, „EURÉKA” aranyérem. Nürnberg, „IENA” ezüstérem, Budapest „GÉNIUSZ” aranyérem, Bukarest „INVENTIKA” ezüstérem, WIPO aranyérem.

Embersége és több mint fél évszázados pályafutása egy igazán példás életmű, példaértékű tanítványai számára, így teljes szakmai életútját koronázhatja meg a Rátz Tanár Úr Életműdíj.