Görög Sándor professzor, akadémikus

A Szegedi Tudományegyetem vegyész szakán szerzett diplomát 1957-ben, majd ugyanitt a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszéken doktorált. 1959. óta végez kutatómunkát a Richter Gedeon RT-nél.

Kutatási témái:

Az analitikai kémia (gyógyszer-analitika), elsősorban a spektroszkópia és kromatográfia területe és az ezekhez kapcsolódó technikák illetve ezek alkalmazásai gyógyszerek szennyezéseinek és bomlástermékeinek azonosítására és meghatározására. A gyógyszerkémia körében különös figyelmet szentel a szteroidok kémiájának.

Tudományos karrierjének állomása

Mint kutató 1976-tól irányítja a Richter alkalmazott fizikai-kémiai kutatólaboratóriumát, majd 1986-tól a szerves kémiai kutatási főosztálynak is vezetője. 1991. és 1999. között kutatási analitikai igazgató. Nyugdíjba vonulása óta tudományos tanácsadó.

Kutató munkája mellett jelentős oktatási tevékenységet is folytat:

Tudományos publikációk:

11 könyv szerzője ill. szerkesztője. 7 könyvfejezet és kb. 160 tudományos dolgozat szerzője. Számos nemzetközi tudományos konferencia plenáris ill. Key-note előadója. Előadó körutakat tart Angliában, az USA-ban, Japánban, Koreában, Spanyolországban és Svédországban.

Főbb tisztségei tudományos társaságokban

Tudományos folyóiratok szerkesztése

Jelentősebb kitüntetései