Kroó Norbert professzor, akadémikus

Az ELTE Természettudományi Karán szerzett fizikus diplomát 1958-ban, majd a KFKI munkatársa lett, ahol kezdetben szilárdtest fizikával, később a szilárdtestfizika és optika határterületeivel, továbbá lézerkutatásokkal foglalkozott.

Kutatási témái:

1981-től 1998-ig a KFKI Szilárdtestfizikai és Optikai Kutató Intézetének igazgatója;
1998-1999 a nemzetközi tudományos és oktatási kapcsolatokért valamint a tudománypolitikai munkáért felelős helyettes államtitkár az Oktatási Minisztériumban;
1999 óta az MTA főtitkára. Ebben a minőségében irányítja az MTA kutatóhálózatának munkáját, felügyeli a nemzetközi kapcsolatokat, a titkárság munkáját és a költségvetést.

Tudományos karrierjének állomásai:

Oktatási tevékenysége:

Jelentős eredménye az ELTE Kihelyezett Szilárdtestfizika és Optika Laboratóriumának megvalósítása és vezetése 1989 -92 között. Címzetes egyetemi tanár 1980 óta az ELTE-n, 1991 óta a BME-n.

Tudományos publikációk:

6 könyv illetve könyvrészlet, több mint 220 tudományos dolgozat szerzője. 280 előadást tartott nemzetközi konferenciákon, 66 alkalommal meghívott előadóként.

Szabadalmak száma:

39

Tudományos közéleti tevékenység:

Tudományos tanácsadói tevékenységet fejtett ki a Rutherford Laboratóriumban (Anglia), a Max Planck Institute für Augenoptik-nál (Németország) és az Egyesült Államokbeli Argonne National Laboratory-ban.
Nemzetközi kutatási projektek (EUROLASER EU-226 EUREKA és a Brite-Euram) hazai programjainak irányítója és nemzetközi koordinátora.

Jelentősebb elismerések: